úterý 28. října 2014

Jak se zorientovat v obchodě.

Pečivo, pečivo a zase pečivo. 



Jedno je bílé, jedno je se semínky, jedno je vícezrnné a člověk má pak pocit, že pokud to má semínko, je to tmavé, tak to bude zdravé. Omyl!

Já osobně pečivo moc nejím, většinou se necítím dobře a proto ho teda vynechávám a raději si dopřeju nějaký ten racio chlebíček ale když už, tak beru zásadně celozrnné! A proč celozrnné? Jelikož podle legislativy ČR je dáno, že co má napis celozrnné to taky celozrnné musí být. (kdo by si taky troufnul podvést zakazníka a dostat pokutu).

Z obchodů známe pečivo:
Bílé, vícezrnné, šestizrnné, zrněnné atd.. Jak jsem již zmínil, zní to krásně, vypadá to zdravě protože to je většinou i tmavé, ale nejzravější natom je snad jen to semínko. Reklama! zákazník se cítí štastně protože nakoupí něco zdravého navíc za levné peníze, ale výrobce vám neřekne: "Hele! Nejez to je to jenom obarvené a je tam sympatičtější název".
Všechno toto pečivo se obarvuje. Takže na oko to vypadá zdravě ale není to tak :-) zárukou je právě to, že je tam napsáno Celozrnné, pokud ne tak rychle pryč! Je to fuj! :-)

Další "tahák" je, že podle legislativy ČR musí být řezeny suroviny od největšího % po nejmenší. Jednoduše tedy kouknem na etiketu a pokud tam máme napsáno Pšenice na prvním místě, tak nebrat. (vybírám tak i ostatní potraviny, šunky, sýry a cereálie - no jo gurmán). Když kupujeme chleba, jak zamotat hlavy lépe než kombinací Žitno-pšeničné nebo Pšenično-Žitné. První možnost je správná, to už víme podle legislativy ;-) Žitno-pšeničné (chleby).

Pokud je to pro vás stále moc složité, tak hledejte značku Vím, co jím. Potraviny, které mají tuto značku jsou schválené odborníky jako je pan Havlíček, takže se nemusíme vůbec bát. www.vimcojim.cz


Bonus pokud stále nechápete, Petr Havlíček osobně radí, jak vybrat pečivo. Myslím, že je to velmi obsáhlé a zorientujete se :-) Jelikož to je věc již pro mě dost zažitá tak si neuvědomuju, dost otázek. Pokud vám tedy neodpoví ani tohle video, tak napište.



Žádné komentáře:

Okomentovat