pondělí 24. února 2014

Tekutiny

 

Voda - tajemné kouzlo lidského bytí


Přemýšlel jsem, na jaké téma takhle začátku navázat. Zpracoval jsem pro vás jedno velmi důležité odvětví ve výživě na které je třeba myslet! Jde o Vodu - Tekutiny v širokém spektru můžeme vidět vodu jako "lék" podle studie Dr. Batmanghelidjem, autorem knihy Voda pro zdraví, léčbu, život
je právě nedostatek vody co způsobuje většinu našich bolestí. V místě, kde bolest pociťujeme nám právě voda chybí a tělo nám dává tuhle signalizaci.

Dalo by se říci, že voda je hned po kyslíku nejdůležitější látkou kterou tělo potřebuje.

Obecně platí, že voda je živina, vyživující lidský organisus a je naprosto nezbytná - naše tělo samo o sobě je ze 65-70% tvořeno právě vodou! Dalším kladem vody je její schopnost odplavovat škodlivé látky z těla. Podíl má také na rozvodu minerálních látek po těle. Naše tělo samo o sobě zpracuje přibližně kolem 3l denně. Tohle číslo by vám mělo říct, že potřebujem 3l vody jen pro správný chod organismu! Pokud ovšem sportujeme (v co doufám když čtete tento blog :D) tělo spotřebuje znatelně více tekutin.

Na vodu osobně kladu velký důraz, můžeme být bez jídla - maximálně zhubneme ale pokud nebudeme pít tak nám hrozí neodvratně smrt. Je to jedna ze skutečností, kterou každý má v podvědomí ale stále se nedokážou přinutit dělat to co nám je přirozené. Dostatečně pít.

Jelikož mluvíme o vodě je tady mnoho a mnoho co zmínit ve spojení s tekutinama, skladby těla a jaké jsou přičiny nedostatku.

Testoval jsem sám na sobě, že pokud ráno po probuzení vypijeme vodu, kterou jsme nechali přes noc v místnosti ve které spíme tak po vypití nám přinese okamžitý účinek - probere nás a rozproudí krev v těle.

Nejdůvěryhodnější zdroj tekutin je čistí voda z kohoutku. Pokud sportujete tak můžete pít také Magnesii nebo různé bylinkové čaje avšak zředěné. Nesmíte také zapomenout, že s pocením odchází z těla tekutina ale i minerály, sůl, vitamíny - musíte je co nejrychleji doplnit! O minerálech a vitamínech budu psát v dalším článku.

Voda v těle představuje přibližně kolem 70% naší tělesné hmotnosti. Počítá se tam svalstvo, kosti, krev v těchto poměrech

- Svalstvo obsahuje 75% vody
- Krev tvoří 55% vody
- Kosti obsahují 25%
- Mozek 70-85%

Všechny naše orgány pracují v tekutém prostředí takže další věc proč je pro nás voda důležitá příklady proč musíme vodu mít - bez vody nemůžeme:
- polknout
- mrkat
- mluvit
- dýchat
- trávit
- vylučovat
- přemýšlet

Pokud se cítíme unaveně tak je to právě v důsledku nedostatku tekutin. Pokud nás bolí hlava tak je to právě z dehydratace a může to vést až k poruše psychiky.

Ztráta tekutin je tělu přirozená a způsobují ji zejména
- ledviny okolo 1,8l
- kůže 0,5l
- stolice 0,3l
- dýchání 0,4l

Informací je poměrně mnoho. Doufám, že alespoň část z vás pochopila jak důležité je pít a že tekutina je základem hubnutí a výživy svalů.


Zde klikněte pokud se chcete dozvědět více o vodě.

5 komentářů:

  1. No tak to doufám, že začneš pořádně pít teda! :D ;)

    OdpovědětVymazat
  2. voda je strašně důležitá, momentálně pracuju na její harmonizaci v těle. Přes noc si taky nechávám odstát vodu, kterou pak ráno vypiju :)

    OdpovědětVymazat
  3. To je správné! Zkoušel jsem to s více lidma a účinek odstáté vody potvrdilo přes polovina lidí..

    OdpovědětVymazat
  4. Taky si nechávám vodu přes noc. Hlavně pro to, že ráno hned po probuzení beru prášek a nechce se mi vstávat z postele, ale zvykla jsem si pak hned celou sklenku dopít, ať doplním tekutiny :-)

    OdpovědětVymazat